Verzwikte enkel

Een verzwikte enkelpijn ontstaat wanneer de enkelbanden, die de enkel stabiliseren, worden uitgerekt of beschadigd. Dit gebeurt meestal wanneer je voet plotseling omklapt, naar binnen of naar buiten, waardoor de enkel zwelt en pijn doet. Soms is de schade beperkt tot een lichte verrekking, maar in ernstigere gevallen kunnen de enkelbanden gedeeltelijk of volledig scheuren. Deze blessure, ook wel bekend als een verstuikte enkel, kan leiden tot zwelling, blauwe plekken en een instabiel gevoel in de enkel. Hoewel de pijn vaak in de loop van enkele dagen vermindert, kan de enkel nog langere tijd gevoelig en kwetsbaar blijven.

Wat voor klachten geeft een verzwikte enkel?

Bij een verzwikte enkel ervaar je vaak een plotselinge, scherpe pijn, meestal aan de buitenkant van de enkel. De pijn kan snel verminderen, maar blijft vaak aanwezig bij het staan of lopen. De enkel kan binnen enkele uren na de verzwikking opzwellen en blauw worden door het scheuren van kleine bloedvaatjes. Na verloop van tijd zakt de blauwe plek vaak richting de hiel of tenen. De enkel voelt vaak instabiel aan, en je hebt het gevoel dat je gemakkelijk door de enkel kunt zwikken. In ernstige gevallen kan het lopen zonder hulp moeilijk zijn, wat een teken kan zijn van een mogelijke botbreuk.

Wat is de oorzaak van een pijnlijke enkel?

Een verzwikte enkelpijn ontstaat meestal wanneer de voet niet goed op de grond landt, bijvoorbeeld op een oneffen oppervlak, zoals een kuil of stoeprand. Dit kan de enkel doen omklappen en de banden uitrekken of scheuren. De kans op een verzwikte enkel is groter bij mensen met evenwichtsproblemen, eerdere enkelblessures, of tijdens sporten op oneffen terrein. Daarnaast vergroten contactsporten zoals voetbal, volleybal en basketbal het risico op een verzwikking door plotselinge bewegingen en botsingen. Regelmatige training op een vlakke ondergrond en het dragen van goed schoeisel kunnen helpen om het risico op een verzwikte enkel te verminderen.

Wat is onze behandeling bij een pijnlijke enkel?

Bij terugkerende enkelverzwikkingen onderzoeken we de stabiliteit en beweeglijkheid van de voet. We maken een loopanalyse en gebruiken echografie om de schade te beoordelen. Oefeningen voor versterking zijn vaak nodig en indien nodig ondersteunen we de enkel met een zool.

Jos Gerner Xcelsior

Passend advies?

Maak een afspraak bij onze podoloog of podotherapeut of bel ons gerust:

070 – 365 09 00

 

Laat je klacht niet lopen.

Ontdek hoe wij jouw klacht kunnen verhelpen.

070 - 365 09 00
× App ons je vraag