Per tak van sport zijn er schoenen te koop die speciaal zijn ontwikkeld voor de bewegingen die bij deze sport horen. Zo hebben wij ook volleybal-, handbal- en hockeyschoenen in ons assortiment. Maar als je bijvoorbeeld aan hockey doet, dan heb je waarschijnlijk niet altijd dezelfde training. Soms moet je conditietraining doen, of een rondje inlopen. Gebruik je daarvoor je hockeyschoenen, dan is de kans groot dat je last krijgt aan de voorzijde van je scheenbeen.
Een hockeyschoen is namelijk ontworpen om goed te kunnen draaien, wenden, keren en stoppen. Dit geldt ook voor indoorschoenen. Ga je daarop warmlopen, dan wil de schoen je eigenlijk bij elke stap tegenhouden. Je kunt op dat moment beter een hardloopschoen aantrekken, die is gemaakt voor een rollende en voorwaartse beweging.
Ook bij sporten waar je steeds dezelfde beweging maakt, is het handig om twee paar schoenen af te wisselen. Kies voor schoenen van verschillende merken of schoenen met andere eigenschappen. De spieren, pezen en banden in je voet moeten dan net even anders gaan werken en worden daardoor sterker. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij trainingen een schoen te dragen met veel stabiliteit en demping en tijdens wedstrijden een model wat juist sneller en soepeler is. Als je alleen aan hardlopen doet, kan je een stevige schoen met een flexibelere schoen afwisselen.
Uiteindelijk worden je spieren beter belastbaar, waardoor ze beter tegen veranderingen kunnen. Hierdoor zullen blessures minder snel optreden. Dit kan een groot voordeel zijn als je een sport beoefent die overgaat van zaal naar veld. Je voeten schrikken als het ware minder van de nieuwe ondergrond. Daarnaast is de kans op overbelasting kleiner, omdat je niet continu dezelfde spieren belast.
Het is niet alleen goed voor je voeten om af en toe van schoenen te wisselen, maar ook voor de sportschoenen zelf. De demping van de tussenzool veert in bij het sporten en heeft minimaal 24 uur nodig om weer terug te veren naar de normale dikte. Wanneer je meer dan drie keer per week sport kunnen schoenen niet goed luchten en gaat de demping versneld achteruit. Twee paar schoenen gaan daardoor langer mee dan twee keer één paar schoenen.
Kortom, de kans op blessures is kleiner als je: de juiste schoen kiest op basis van de activiteit die je gaat ondernemen; je schoenen afwisselt bij meer dan drie keer per week sporten; verschillende schoenen gebruikt voor dezelfde activiteit. Er is minder kans dat een blessure optreedt, doordat je op deze manier de pezen en spieren in je voeten en benen verschillend belast en je sportschoenen tussendoor tijd hebben om terug te veren.
Heb je hier nog meer vragen over? Wij beantwoorden ze graag. Ook voor andere blessurevragen of sportgerelateerde klachten kun je Xcelsior terecht. Daarnaast kunnen onze bewegingsexperts met je meedenken als je van plan bent om nieuwe sportschoenen aan te schaffen.
Hoe veel paar sportschoenen heb jij?
Vrijdag 29 mei 2020 - Annemarie Gerner
Osgood Schlatter is de naam voor een typische knieklacht waarbij kinderen pijn b...
Donderdag 28 mei 2020 - Céline van der Kruk
De zomer komt er weer aan en dus hebben wij goed nieuws! Het Nederlandse schoene...
Maandag 18 mei 2020 - Céline van der Kruk
Een lengteverschil tussen het rechter- en het linkerbeen? Laat ons jouw schoenen...