Loopschoenen gaan niet eeuwig mee. Over het algemeen hebben hardloopschoenen een levensduur van ongeveer 600 tot 1000 kilometer. Maar dit is geen regel, hoe lang je schoenen uiteindelijk meegaan is afhankelijk van allerlei factoren. Hardlopen met schoenen die aan vervanging toe zijn kan leiden tot allerlei blessures en kwaaltjes. Goed dus om je schoenen even een APK te geven door deze punten na te lopen.
- 1. De inlegzool (of voetbed) van je schoenen is dun geworden of gerafeld. Bij iedere pas krijgt de schoen een schok te verwerken. Dit geldt ook voor de inlegzool. Het zachte schuim waarvan de inlegzool doorgaans is gemaakt wordt bij iedere pas dunner en dunner en kan ervoor zorgen dat de schoen minder goed past, dat je gaat slippen en bijvoorbeeld blaren of blauwe tenen krijgt. Check dus goed hoe deze inlegzool eraan toe is.
- 2. De stof aan de binnenkant van de schoen is versleten. Dit gebeurt vaak bij de hiel, waar door wrijving een gat ontstaat. Als de schoen verder nog in goede conditie is dan is dit gat nog niet zo heel erg en kan dat zeker nog gerepareerd worden.
- 3. Het bovenwerk vertoond aanzienlijke gebruikssporen. Denk bijvoorbeeld aan een gat bij de grote teen, de vetergaten die bijna ‘door zijn’ of het bovenwerk dat bijna over de zool heen staat.
- 4. De veters zijn versleten. Zodra de veters beginnen te rafelen of zijn uitgerekt is het echt de hoogste tijd voor nieuwe hardloopschoenen. Over het algemeen is de levensduur van je veters namelijk langer dan de levensduur van je hardloopschoenen. Als je veters ‘op’ zijn dan zijn je schoenen dat zeker.
- 5. De onderkant van de schoen (zool) vertoont slijtage op één of meerdere plekken. Als je eenmaal zoveel hebt gelopen dat de zool zover is weggesleten dat je de volgende laag materiaal kunt zien is dat zeker een teken dat je schoenen aan vervanging toe zijn. Als er aan een kant van de schoen (bijvoorbeeld de hele rechterkant) meer slijtage te zien is kan dat betekenen dat de looptechniek niet ideaal is.
- 6. De tussenzool van de schoen ziet er niet meer zo uit als vroeger (rimpels, kreukels, dunner geworden, verkleurd). Dit merk je waarschijnlijk ook tijdens het hardlopen (of als je de zool indrukt met je handen). Het houdt in dat de demping achteruit is gegaan waardoor de gewrichten meer schokken te voorduren krijgen. Hierdoor liggen blessures op de loer en is het dus een goed idee om snel een nieuw paar hardloopschoenen te halen.
- 7. Tot slot: hou zeker ook het aantal gelopen kilometers bij. Ben je over de 1000 kilometer, dan is het zeker verstandig om nieuwe schoenen aan te schaffen of er in ieder geval even naar te laten kijken door bijvoorbeeld een van onze bewegingsexperts.
Heb je nog vragen hierover?
Stuur ons gerust een berichtje op Facebook of Instagram! Wij beantwoorden je vragen graag!